Korijen termina sport potiče od starofrancuskog „desport” što je značilo provoditi vrijeme i razonoditi se. Kasnijim oblikovanjem igara i uvođenjem pravila, takmičarski segment je postao sve važniji. Evolucija sportova i takmičara podarila nam je vrhunske događaje i lične rekorde takmičara koji su upisani u istoriju i naša sjećanja.

Ali sport ima i svoju mračnu stranu. Često je politika miješala svoje prste u sportske arene, tražeći svoje interese. Honduras i Salvador su 1969. godine iskoristili fudbalsku utakmicu kao povod za oružani sukob koji je odnio 3000 života, Olimpijske igre u Minhenu 1972. godine ostaće upamćene po talačkoj krizi i 11 stradalih izraelskih sportista, a ne mali broj smatra da su neredi na Maksimiru 1990. godine bili generalna proba za kasniji krvavi sukob na Balkanu.

Interesa, ličnih i stranačkih, nije pošteđen ni lokalni sport. Iole razuman posmatrač uviđa svo koristoljublje klubova, bilo da se radi o finansijskom aspektu ili samopromociji. A kada se ugrozi njihov poligon užitka, svi (ali baš svi) koriste taktiku „napad je najbolja odbrana”. Prokaži jeretika, izvrijeđaj ga, glumi žrtvu, matrica je od koje se ne odustaje i koja će skupiti lajkove.

Jutros je naš portal bio tema saopštenja FK Famos. Neprofesionalno smo, kažu, pisali o njima, toliko su ljuti da će, ako se ponovi, zabraniti ulaz na stadion uredniku. Sličan prijedlog iznosili su i pojedinci iz FK Slavija. Javno dobro i klubovi koji se finansiraju iz budžeta opština (čitaj: naših para) zaključavaju se katancima za one koji ne misle kao oni.

Pa, dobro. Nije problem da Famos postupi kao onomad Sjeverna Koreja kada je na državnoj televiziji objavljivala da su savladali Brazila na Svjetskom prvenstvu. Današnje moderne tehnologije i mediji, ipak su alat kojim se lako mogu dokazati iznesene tvrdnje i događaji. Shvatamo da je izborna godina i da se Famos, htjeli to priznati ili ne, koristi kao sredstvo za ispunjavanje političkih ciljeva, ali pretjeraste.

Famos smo pratili i na gostovanjima

Umjesto odgovora klubu, autoru saopštenja, administratoru klupske stranice i načelniku Opštine Istočna Ilidža (Božović je zbog sukoba interesa dao ostavku na funkciju predsjednika kluba), postavićemo samo nekoliko pitanja, njima i cjelokupnoj sportskoj javnosti:

Da li smo napisali laž o incidentu na utakmici Famos – Slavija i nesportskom potezu kapitena Tešanovića prema saigraču Peartu?

Da li je laž da je bio sukob između Stjepanovića i Kuljanina na utakmici Famos – Sutjeska?

Da li je laž da je igrač Famosa slao prijeteće poruke uredniku našeg portala?

Ne trebate vi nama zabranjivati ulaz na stadion jer tamo ne idemo još od mafijaških poruka vaših igrača. Tada ste ćutali i niste pisali saopštenja, a kamoli sankcionisali svog člana. Vaše brukanje nije plod mašte novinara već nešto što su ljudi vidjeli i komentarišu.

Sreću vam želimo na sportskom terenu u nastavku sezone, jer u timu imate sjajne trenere i igrače (izuzimajući par njih, pa i autora saopštenja) koji zaslužuju da se njihov trud i kvalitet spominju u medijima. Sreću vam želimo i na lokalnim izborima, da se ne lažemo. Od razonode koju spomenusmo na početku, došli smo do klinča. Malo našom, više vašom krivicom.