Počele su prijave za Božićni turnir u futsalu Istočno Novo Sarajevo 2023, a organizatori su već uveliko zasukali rukave u želji da pripremni dio obave na vrijeme. Zvanični početak turnira zakazan je za 26. decembar, a očekuje se da će učestvovati 32 ekipe u borbi za prvu nagradu od 14000 maraka. Promjene u ljudskim resursima su veoma male, pokrovitelj je Opština Istočno Novo Sarajevo, direktor turnira Mirko Čampara, ekipa koja će realizovati je ista (osim oficijelnog spikera, ove godine biće novo lice), tako da nema problema oko koordinacije.

Pobjednička ekipa Izlog-Sky

U promociju i realizaciju prethodnog turnira SportEast je bio uključen pa je svaki dan ispraćen izvještajima. Pri tom, već pomenutu ulogu oficijelnog spikera obavljao je urednik ovog portala. Ove godine to neće biti slučaj zahvaljujući nadmenom predsjedniku SO Istočno Sarajevo koji se svojski potrudio da omalovaži nečiji trud i odricanje, proprativši to vulgarnim riječima. Zalud fotelja i funkcija, frak na balu u Beču, šlif se zarađuje među ljudima. Nećemo bahatom „općinskom čimbeniku” pridavati veliku pažnju, osvrnućemo se na prethodni turnir, iz našeg ugla.

Generalni utisak je da je Božićni turnir uspješno realizovan, uz manje nedostatke, ali po onoj „prvi mačići se u vodu bacaju”, ne može se puno zamjeriti entuzijastima koji su dali sve od sebe da ova sportska manifestacija dobije prolaznu, ako ne i visoku ocjenu. Pri tom, prebrođena je i anulirana i obimna baza kritičara koji su se aktivirali i prije samog početka turnira. Gostoljubivost, veliki broj volontera, nagradne igre, dobro ispunjene tribine, pa zašto ne reći i mnogo zanimljivih duela, plusevi su za ovaj događaj.

Naš prijedlog za ime maskote: Žirant

Možda kvalitet ekipa nije bio na nivou koji su neki očekivali, ali publika je imala priliku uživati u potezima majstora futsala koji su nastupali za trnovljansku hibridnu ekipu Izlog-Sky, KMF Željeznica je ponudila svoje igrače u par ekipa, bili su tu vrlo dobri momci iz Kafe Kofein, ekipa Ugarak, BUM Bijeljina, uz domaće timove Godra i Metro Pub.

Ekipa Metro Pub

Ovi posljednji su pobrali najviše simpatija pa se za njih navijalo iz srca. Nedostajalo im je malo sreće da dođu do samog kraja. Publika je kažnjavala i nagrađivala svaki potez, pa stoga i zvižduci ekipi Kofein koja 20 sekundi do kraja, čuvajući rezultat, nije htjela krenuti u napad, ali hukom je ispraćen gol Kapetanovića sekundu prije zvuka sirene. Uzdahe je izmamio Hota svojim potezima, svaki evrogol je dobio gromoglasan aplauz.

Publika se pokazala kao ključni element turnira. Lijepo je bilo vidjeti veliki broj posjetilaca, čak i u grupnoj fazi, korektnim odnosom prema futsalerima prestavili su naš grad na najbolji mogući način.

Pune tribine

Suđenje je, za divno čudo, bilo prilično dobro, iako je bilo „dizanje noseva” pojedinih arbitara prije turnira kada su organizatori naveli da se od njih očekuje pošteno dijeljenje pravde. Da, vjerovali ili ne, nije im bilo pravo. Na kraju je gore navedeni predsjednik svemira sa privremenim prebivalištem u Uzdojnicama, samostalno proglasio Gogića za najboljeg arbitra turnira. Gogićev nekulturan odnos prema organizatorima je već druga priča. A pozamašno je plaćen da mu to nije trebalo.

Nije bilo previše grubih startova

Ono što se očekuje od drugog po redu Božićnog turnira je da, ako ne nadmaši prethodni, onda bar bude isto dobro organizovan. Da se publici priredi mnoštvo kvalitetnih utakmica, nagrada i zanimljivih dešavanja. Nadamo se da će novi oficijelni spiker uspjeti animirati publiku. Njegov prethodnik je ti dobro radio, tako kažu. Većina, ne i ushićeni predsjednik Skupštine opštine.