Prije desetak godina skovana je fraza „ma to niko ne čita” kada su lokalne kabadahije komentarisale tekstove, prilično odvažnih, autora o devijantnim pojavama u društvu Istočnog Sarajeva. Bio je to njihov odbrambeni mehanizam sa potajnom nadom da je zaista mali broj onih koji su prošli kroz rečenice, i sa zebnjom da poneka istina ne ugleda svjetlost dana. Deceniju poslije, još uvijek ima onih koji se nisu odmakli od te otrcane fraze koju siju po kafanama. Ovog puta u Trnovu.

Stvarno, ali stvarno, nemamo potrebu nikom dokazivati čitanost našeg portala. Iako pratimo samo lokalni sport, parametri koji pokazuju broj posjeta SportEastu su više nego dobri. Mi zadovoljni, kritičari neobavješteni. Među njima najglasniji Slobodan Elez Fiko.

Ne znamo ko mu je i zašto dao nadimak, ali svojim ponašanjem u posljednje vrijeme potpuno odgovara istoimenom liku iz serije „Složna braća” kojeg je glumio pokojni Čobi. Sklon opanjkavanju, konstruisanju samo njemu pogodnih ocjena našeg malog portala, vječito traženje krivaca u drugim („Srbi su krivi, Srbi”… odlučno na telefon vikao je onaj pravi Fiko).

Nama nije problem napisati da je Slobodan Elez odličan futsaler jer to zaista jeste. Znalac sa loptom, odličnog šuta, borben i, ruku na srce, pomalo teatralan. I NIKADA nismo osporili njegov kvalitet. O ljudskim kvalitetima svako gradi sopstveno mišljenje, pa iako ocjena lika i djela Eleza, ako baš moramo napisati, nije baš visoka, ni to nikada nismo isticali. Lojalnost jesmo i to je izgleda problem.

Kada je Elez napustio FK Famos gdje je takođe igrao odlično, uradio je to SMS porukom. Iako je osim igranja obavljao i dužnost trenera mlađih kategorija, nije se udostojio doći u prostorije kluba i oprostiti se sa dojučerašnjim saigračima i ljudima u klubu. Kenan Hadžibegović je to juče uradio. Sami donesite zaključak ko je ispao gospodin u ovim situacijama.

SportEast je onomad napisao način razlaza Eleza i Famosa (a živa je istina) i od tada otrovne strelice bukvlno sipaju iz njegovih usta prema portalu, prema prijateljima urednika. Jer, nisu ga zaštili od nas!?

Futsaler, možda opet fudbaler (ima ponudu), delegat na utakmicama… javna je ličnost koja će kad-tad biti spomenuta u sredstvima informisanja. Ne može ga niko, pa ni mi, usmjeravati kako da se ponaša i kakav će naslov ponašanjem izazvati. Odrastao je čovjek.

I dalje ćemo izvještavati sa utakmica KMF Željeznica, naglasićemo ako Fiko opet postigne het-trik ili prelomi meč. Jer, to nam je posao. Bez emocija i profesionalno. Na Elezu je da nastavi sa dobrim igrama, prestane uznemiravati ljude glupostima, a ako baš bude insistirao da ima uvid u broj posjeta našem portalu, i to ćemo mu omogućiti.

Sportski pozdrav.