Bliži se početak „Božićnog turnira u futsalu Istočno Novo Sarajevo 2022” pa smo iskoristili priliku da u press sali nove sportske dvorane razgovaramo sa direktorom turnira Mirkom Čamparom.

Pitali smo ga da li je sve spremno za početak takmičenja i koliko je klubova potvrdilo učešće.

„Pripreme za održavanje turnira se privode kraju, kako u marketinškom tako i u organizacionom smislu. Učestvovaće oko 24 ekipe, kažem oko jer je rok za prijavu do večeras. Cilj nam je bio 32 ekipe ali treba uzeti u obzir da smo mi novina na sceni futsal turnira i da se mnogo ekipa prijavilo na neke druge u okolini. Međutim, mogu potvrditi da će na našem turniru biti mnogo kvaliteynih ekipa i futsal imena što obećava sportski spektakl za publiku”.

Mnogo je pažnje posvećeno samoj organizaciji, možete li nam otkriti detalje?

Većinu organizacionih zadataka na sebe je preuzela Opština Istočno Novo Sarajevo koja je posljednjih godina organizovala čitav niz manifestacija na vrhunskom nivou. Naravno, uz sve nas koji smo se prihvatili da učestvujemo u promociji i realizaciji ovog turnira. Segment marketinga i press-a odlično radi svoj posao, akcenat stavljamo na bezbjednost učesnika i posjetioca turnira gdje će biti angažovana policija i security, a imaćemo mnogo volontera koji će biti na licu mjesta i biti na usluzi kako ekipama tako i publici. Cilj nam je da se svi u dvorani osjećaju prijatno i da ih dočekamo toplo i domaćinski kako dolikuje“.

Mirko Čampara

Ono što najviše zanima ekipe (nažalost ali tako je) su sudije. Šta je odlučeno po tom pitanju?

„Upravo zbog ozbiljnosti turnira i želje da u budućnosti on bude visoko kotiran, suđenje smo povjerili ljudima iz PFS RS Sarajevsko-romanijske regije. Na raspolaganju ćemo imati devet sudija koji dijele pravdu u drugoj, prvoj i Premijer ligi i uvjeren sam da imaju kvalitete da iznesu ovaj turnir onako kako treba. Futsal je specifičan sport, aktivan je i pun žara pa je potrebno i dosta koncentracije. Ono što želim istaći je da razumijem ekipe jer je na nekim prethodnim takmičenjima, turnirima i ligama, zabilježeno favorizovanje određenih timova. Naš cilj je da svaki učesnik ima i jednake kriterijume i pažljivo ćemo pratiti suđenje. Onaj ko ne bude sudio na nivou turnira i ekipa koje učestvuju, ne mora značiti da će ostati do kraja. Ne možemo kažnjavati sudije ali to su sve ljudi iz našeg grada kojima će kazna biti da nisu dio naše zajedničke priče. Ustanovljena je i nagrada za najboljeg sudiju i vjerujem da će to biti motiv više za njih da se pokažu u najboljem svijetlu“.

Da li ste generalno zadovoljni interesovanjem za turnir?

„Imam osjećaj da je naša organizacija pomalo i preplašila neke ljude da prijave ekipe. Kao da će učestvovati, na primjer, reprezentacija Španije. Opet, logično je da će biti mnogo kvalitetnih imena i da će publika uživati u predstavi. Kao učesnik bivšeg turnira veoma mi je drago što su se na ovaj turnir prijavile ekipe Vizantije i Doboja, koje su obilježile jednu eru, isto tako žao mi je što nema ekipe pod imenom Delije Sarajevo koja je osvojila posljednja tri naslova pobjednika, mada će mnogi od njih nastupiti na turniru u nekim drugim ekipama. Zovu me prijatelji i poznanici, raspituju se o turniru, na nama iz organizacije je da naš posao odradimo maksimalno profesionalno i da u narednim godinama napravimo brend od turnira i privučemo što više publike”.

Božićni turnir u futsalu Istočno Novo Sarajevo 2022 počinje 27. decembra dok je finale zakazano za 13. januar.