U posljednjem, 22. kolu Druge futsal lige Republike Srpske, grupa Jug, snage će odmjeriti KMF Kalinovik i KMF Tango. Meč je na programu u subotu (18:00) u sali osnovne škole u Vojkovićima, na terenu kojeg su donedavno dijelili. Dok Viola iz Zagorja još uvijek ima teoretske šanse da se domogne druge pozicije, Crvena Armija je u prilici samo da prvenstvo završi na petom mjestu.

Dueli ovih klubova u skorijoj prošlosti često su završavali neriješenim rezultatima i mnoštvom uzbuđenja. Biće ovo „sudar civilizacija” i različitih filozofija futsala, probuđenih izvora energija i promašenih sistema. Žara je uvijek bilo, ali u granicama dozvoljenog. Vjerujemo da će i subotnji derbi proći na isti način.

KMF Kalinovik

Kalinovik proživljava rezultatsku ekstazu i sa punim pravom uživa u njoj. Poklopile su se puzle Miroslavu Avramu, Gvardioli iz Vlaholja, a prizor nakon upotpunjavanja slagalice je više nego prijatan: zabilježen je skor 13-1-5 i osvojeno 40 bodova. Da nije bilo kikseva u nastavku sezone, gledali bi Kalinovčane sasvim sigurno u baražu i izazovu da uđu u viši rang. Koštali su ih porazi od ekipa iz donjeg dijela tabele i Jahorine, te ih zaustavili da postanu Lester drugoligaškog Juga.

Imati Macana među stativama ispostavilo se kao ključni faktor pozitivnih rezultata. Sprema Terminatora, frenetična volja i želja, lanisrali su ga među najzapaženije čuvare mreže. Naturalizovani Kalinovčanin, Trifković, odavno je karika koja pokreće tim. Ćeranić je i dalje kandidat za „tatu ove igre”, stara garda još nije istrošila kosti, a Živković i Lončarević su se u potpunosti adaptirali u sredinu. Ne treba zaboraviti ni Galinca koji je znao rješavati mečeve, te standardnog Kovačevića.

Da nije bilo povreda i kartona, ko zna dokle bi se pisala njihova bajka. Bez treninga su uspjeli tempirati snagu za utakmice i odoliti najtežim zadacima. Stavka koja je u sportu veoma bitna – finansije, nije im bila omča oko vrata. Kao jedini aktivni klub kolektivnih sportova iz Kalinovika, sa te strane su obezbjeđeni, ali su i opravdali svaku marku.

KMF Tango

Tango je mnogo započeo, malo uradio. Nekadašnji prvak Bosne i Hercegovine je u prošloj godini imao budžet od nevjerovatnih 2000 (dvije hiljade!?) maraka koji je punio, bukvalno, dobrovoljnim prilozima. I pored socijale, nije to djelovalo toliko loše do one crne serije od pet uzastopnih poraza koji su ugasili plamen nade da se u ovom prvenstvu uradi nešto više. Mirko Čampara, Anćeloti iz Blažuja, uspostavio je sistem, nažalost neispraćen rezultatima. Ono što daje nadu jeste juniorska selekcija koja polako upija savjete priznatog trenera.

Deset pobjeda i devet poraza za 30 osvojenih bodova i sredinu tabele. Prosječnost za velikana futsala, definitivno. Odlaskom Miloševića i Dedića, kao lider se nametnuo Pušara, prati ga Purković. Dok mlađariju Šehovca, Đorema i Vučinića trpimo dok ne nadođu, više smo očekivali od Pandže. Ligata pogađa ali je nenavođeni projektil, Salčinu polako nestaje goriva, veliki borac Kenjić sakuplja povrede.

Polufinale Kupa Republike Srpske šansa je za spas sezone. Ako su do njega došli preko nezainteresovanih rivala, ali i nokautom premijerligaša Borca, završni turnir otvara im vrata raja. Da se dostojne bore za pehar i pokažu i dokažu da su klub koji pored renomea i dalje ima onu strast sa početka bitisanja. Možda i animira relevantne gradske oce da otvore vrata budžeta za jedini klub kolektivnih sportova sa trofejom državnog prvaka.