Vijest da je Opština Sokolac „preuzela punu kontrolu” na stadionu Bara pomalo nas je uplašila. Naslov portala opstinasokolac.net je bombastično izvjestio javnost kako su ponovo vraćene sigurnosne kamere na objekat koje je neko nedavno onesposobio. Nas je to inspirisalo da malo „prošetamo” stadionima u Istočnom Sarajevu i vidimo u kakvom su stanju i kakvi su planovi za budućnost.

SRC „Slavija” – zamišljen kao velelepno sportsko zdanje započet je sa mnogo entuzijazma. Kako se Slavijina zvijezda uspjeha počela gasiti, tako je i stadion počeo propadati. Pohabane i prljave stolice opere samo kiša, betonske tribine na sjeveru i jugu sablasno sive i nagrižene padavinama, teren upotrebljiv samo kada je suv (sjećamo se vaterpola u kupu protiv Sutjeske.

Predsjednik FSRS i NS/FS BiH, Vico Zeljković je na sastanku sa gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem prije par dana ponovio obećanje da će Slavija dobiti hibridni teren i da će dobiti pomoć za reflektore. Izgradnjom modernih kompleksa bazena u Čiči, stadion bi izgledao jezivo pa je opština planirala postavljanje fasade.

SRC „Glasinac” – Radnici centra su već dugo u štrajku i vodi se pravi mali rat na Sokocu sa načelnikom. Bara ima veoma dobru travnatu podlogu, tribine su prilično oštećene, dok je objekat zapušten. Renoviranje kapaciteta je prijeko potrebno, samo dok se uspostavi neko primirje.

SRC „Vlajko Petrović” – Paljani su već u fazi renovoranja stadiona za potrebe prvoligaškog takmičenja. Nabavljeni su novi golovi, sanira se teren, proširuje se zgrada i svlačionice. Savez je obećao teren sa vještačkom travom, opština kupila zemljište za izgradnju pomoćnog stadiona.

Stadion „Branislav Lubura” – U Vojkovićima su već rekonstruisali objekat koji je sada funkcionalan. Ima čak i VIP ložu. Teren je prilično loš, tribine solidne. Muve iz lokalnih štala su najveći problem. I Famosu su iz saveza obećali pomoć za teren sa vještačkom travom, predsjednik u ostavci, Marinko Božović, kaže da će pomoćni teren biti spreman za sezonu 2024/2025.