Drugi po redu Božićni turnir u futsalu koji organizuje Opština Istočno Novo Sarajevo došao je do eliminacione faze, a mi ćemo povući paralelu sa prethodnim turnirom i pokušati pronaći sličnosti i razlike.

Organizacija: Uz kozmetičke promjene, ekipa je gotovo ista kao lani. Direktor Čampara radi sa provjerenom ekipom pa i ove godine viđamo Đokicu u a la Rambo stilu (sreća naša pa nije visok bar 190 cm, sve bi nas tukao), volonteri su na svakom koraku, Papaz je opet tu za statistiku kraj uspavanih delegata (rekoše da ih neće angažovati jer je bacanje para). Tu i tamo se pojave opštinske vedete da budu viđene. Najveća misterija univerzuma je maskota turnira: žir!? Ostali smo uskraćeni za objašnjenje kakve veze ima sa božićnim praznicima.

Sistem takmičenja: Još jednom je ovaj segment naišao na kritike. Ideja da ekipe u grupi igraju utakmice za jedan dan, nadograđeno je drugom fazom sa istim sistemom. Prilično monotono za gledaoce koji su ove godine nešto tiši. Možda je oficijelni spiker morao bolje animirati posjetioce na tribinama. Dva dana smo bili prisutni, ličilo je na pozorište. Ekipe ispražnjene i fizički i emotivno poslije uvodnih mečeva. S druge strane, bio je to mamac za ekipe van Istočnog Sarajeva da se prijave.

Suđenje: U velikom padu u odnosu na prošlu godinu. Kao da su se arbitri opustili (osim Vujadina, on definitivno ne zna suditi futsal) pa su se dešavale kardinalne greške. Teatralnost Bjelice postaje već smiješna jer način na koji gradi autoritet pada u vodu poslije njegove sramote u Novom Goraždu i šetanja navijača po terenu, bar za one koji pomnije prate futsal. Gogić je nedosuđene prekršaje kasnije kompenzovao.

Regularnost: Izdvojili bi dvije stvari. Ekipa Nevesinja je prošle godine kasnila na turnir, sada se nije ni pojavila. Umjesto njih je naknadno ubačena ekipa Liten 2. Prekršene su propozicije jer tim nije prijavljen u roku prije turnira. Posljednjeg dana grupne faze viđen je i sumjiv remi ekipa E-Sport i Mosa Vijasla (4:4) sa kojim su oba tima prošla u četvrtfinale. U redu, namještali su i Danci sa Šveđanima 2:2 da izbace Italijane, ne kažemo da nije regularno ali nije ni korektno.

Kvalitet ekipa: Iako se najavljivao dolazak zvučnih imena, čini se da je to bio samo markentiški trik. Treba naravno sačekati dolazak rezervisanih igrača u eliminacionu fazu, ali osim prošlogodišnje družine iz Loznice koja sada umjesto za Izlog-Sky igra za Perlu, donekle Litena i premijerligaških futsalera, nismo vidjeli ništa novo niti veći nivo.

Ova sportska manifestacija je još u povoju i treba joj dati šansu. Ipak, organizatori moraju ponekad saslušati sugestije učesnika i publike da bi užitak bio potpun. Nadamo se da ovog puta Rikardinjo iz Uzdojnica neće samostalno proglašavati najboljeg sudiju.

Korišćene fotografije: Foto Vaske