Fudbal je i dalje najmasovniji sport na globalnom planu, po broju klubova i registrovanih igrača, ali u Istočnom Sarajevu popularnost „najvažnije sporedne stvari na svijetu” je u padu.

Borilačke vještine „prigrabile” su djecu pod svoje skute, a klubovima su oštra konkurencija i privatne škole fudbala koje rade sa najmlađim kategorijama.

Fudbalski klub Slavija je imao usmeni dogovor sa školama fudbala Tempo i Tango da generacije koje „izlaze” iz njih automatski prelaze u plavo-bijeli dres, međutim generacija 2010 nije otišla na brdo. Zašto?

Vraćanje sistema igre 8+1 omogućio je da škole nastave raditi sa „spornom” selekcijom, i to spajanjem igrača Tempa i Tanga pod palicom trenera Dragana Macana.

Nije se to svidjelo Sokolovima koji tvrde da je pogažen dogovor. Milan Gutović, novoimenovani koordinator omladinskih selekcija FK Slavija obavio je razgovore sa čelnim ljudima Tempa i Tanga, Aleksandrom Škrbom i Branislavom Arsenijevićem, ali konačno rješenje nije postignuto.

Iz škola fudbala gotovo identičan odgovor: neće zabraniti dječacima odlazak u Slaviju ali neće ih ni tjerati od sebe. Dakle, odluku će morati donijeti mlađani fudbaleri i njihovi roditelji. A raspoloženje među roditeljima ne ide baš u prilog Slaviji.