Ne cvjetaju ruže Fudbalskom klubu Partizan. Loši rezultati u prvenstvu Srbije (pobjeda na startu pa dva remija i poraz) i ispadanje iz kvalifikacija za Ligu Evrope od kiparskog AEK-a (1:2 i 2:2) kreirali su jedan od najlošijih startova sezone u istoriji kluba.

Foto: StarSport/Peđa Milosavljević

A kada smo kod istorije Partizana (ali i Crvene Zvezde) veliku ulogu igrala je i naša Slavija.
Naime, prvi gol Partizana ikada postigao je bivši igrač Sokolova, Florijan Matekalo, na utakmici Partizan – Reprezentacija Zemuna (4:2) koja je odigrana 6.10.1945. godine u Zemunu. Matekalo je tada bio dvostruki strijelac.

Florijan Matekalo 1920-1995


Karijeru je počeo u rodnom Jajcu ali već sa 14 godina dolazi u Slaviju gdje igra dvije godine. Slijedi selidba u HAŠK Građanski iz Zagreba sa kojim osvaja posljednje Prvenstvo kraljevine Jugoslavije (1940) a poslije rata nastupa za Partizan do 1947. godine. Problemi sa srcem natjerali su ga da okači kopačke o klin.

Prvi Partizanov meč

A da mu je suđeno da bude prvi steijelac na istorijskim/povijesnim mečevima dokaz je podatak da je postigao prvi pogodak na meču Banovina Hrvatska – Švajcarska (4:0) odigranom 1940.

U Beogradu 1962. godine završava Višu trenersku karijeru i punih 17 godina radi sa mlađim selekcijama Partizana.

Najveći rival Partizana, Crvena Zvezda, u svojim prvim poslijeratnim godinama takođe je imala Slavijine igrače. Za crveno-bele su uspješno nastupali Branko Stanković i Predrag Đajić

Stanković i Đajić