Ili će ti život biti cveće, ili tebe biti neće“. Replika iz kultne predstave Radovan III parola je pod kojom će klub iz Jovana Raškovića pokušati da u proljećnom dijelu prvenstva popravi utisak, ali i da izbjegne borbu za opstanak. Čini se da malo ko ozbiljno shvata opasnost od selidbe u niži rang, izuzev što je Milorad O. Lale na početku priprema izjavio da ga atmosfera podsjeća na onu sezonu kada je Slavija napustila Premijer ligu. Ako na sve to dodamo i sudijske kriterijume prema našem klubu zbog kojih je uprava izlazila u javnost sa saopštenjima, treba biti maksnalno oprezan. Realnost je kako je Slavija izgubila uticaj i renome prošlih vremena.

Učinak plavo-bijelih ostvaren u prvoj poluezoni je daleko od očekivanja i mogućnosti. Pet pobjeda, četiri remija i osam poraza uz gol razliku 16:23 Slaviju je postavilo na dvanaestu poziciju sa skromnih 19 osvojenih bodova. Podatak da su Bjeloš i Arbinja sa po tri pogotka najbolji strijelci ekipe, dovoljno govori o efikasnosti.

Imali su Sokolovi problema sa igrom i realizacijom, pa čak i na domaćem terenu. Svih pet trijumfa ostvareno je kući, a sem petice dubičkom Borcu, prilično su se patili izabranici Bojana Regoje da upišu „tricu”. Pomagali su tu i penali i autogolovi protivničkih igrača. Da nešto ne štima u orkestru iz Istočnog Sarajeva potvrdio je BSK fudbalskom lekcijom, i to bez tri standardna prvotimca. Učinak 5-2-1 i 17 bodova su poslije svega viđenog – premija!

Nule na gostovanjima baš bole. Na devet gostovanja Slavija nije postigla pogodak u osam mečeva. Dva gola u Nevesinju su jedina za konačni učinak 0-2-7 i gol razliku 2:15. Dakle dva osvojena boda od mogućih 27.

Foto: Vasilije Marković

Utakmice u pripremnom periodu ne mogu biti parametar koji otkriva trenutno stanje tima. Protivnici su bili ipak slabijeg kvaliteta, a nadamo se da je i ne baš blistav pristup igrača na utakmicama rezultat te neatraktivnosti mečeva. Pojačala se Slavija na poziciji desnog beka sa Medićem, solidno se predstavio i Alešević, vjerujemo da i Govedarica, bez obzira na višak kilograma, može izvesti neki trik. Ali najveće pojačanje je povratak na teren Erića koji se oporavio od teške povrede i već pokazao koliko je nedostajao.

Dužan nam je ostao i Nikola Bjeloš. Daleko su bile njegove partije od nivoa koji može pružiti. Dabića su gledali skauti, gledali smo i mi. Ocjena je da ovaj momak zna i treba bolje. Mladi igrači imaju priliku da u predstojećoj sezoni pokažu sve ono što su naučili u omladinskoj školi, i da potvrde ispravnu odluku Regoje da igraju za prvi tim.

Povratak Erića

Prvo kola nastavka (subota, 13:00) i ozbiljan izazov. Slavija će ugostiti lidera Prve lige, bijeljinski Radnik. Pobjeda je i jednim i drugim imperativ, naravno, iz sasvim različitih razloga. Plavo-bijeli trijumfom bude zvijer prethodne sezone u sebi i bježe iz donjeg dijela tabele, Semberci žele zadržati prvo mjesto. Blagi optmizam gajimo, ali i dozu strepnje da smo „u leru”. Na koju će se stranu slavijina limuzina otisnuti, ostaje nam da vidimo.