Dvanaest najizdržljivijih takmičara 30. septembra će trčati gotovo 160 kilometara od Tjentišta do Rajske Doline na Jahorini. Na Road Book Masters trci koji organizuje Ultra trail Jahorina, jedan od učesnika je i Nemanja Vlaški Cana, član PESD Runolist 05 Trnovo.

Za početak našeg razgovora pitamo kada se rodila ideja za trčanjem.

Od malih nogu sam u sportu, mislim na fudbal kojim sam se bavio sve do 2007. godine. Po završetku igračke karijere nastavio sam rekreativno sa trčanjem u prirodi. Pomalo sam planinario i tako sam upoznao ljude koji se bave trail trčanjem. Želio sam da se probam u tome i moj prvi trail je bio 2021. godine kada mi je bilo bitno samo da učestvujem“.

Koliko je zahtjevan ovaj sport i koliko je potrebno treninga da bi izdržao izazove?

Trail trčanje je veoma zahtjevan sport gdje se savladavaju velike visinske razlike i za sve to treba izdvojiti dosta vremena i truda da bi se postigli značajniji rezultati. Treniram pet dana sedmično sa nekih 80 do 150 kilometara, zavisno od trke za koju se spremam“.

Koje trke do sada bi izdvojio kao najznačanije?

Što se tiče trka, volim tehnički zahtevnije staze. Od domaćih trka bih izdvojio Jahorina ultra trail i Vučko trail koji se održava na Bjelasnici. Trke na koje volim otići van granica BiH su Absolute Biokovo Sky challenge, Durmitor Sky race, Boka bay trail gdje sam ove godine postavio čak i novi rekord staze na 34 km sa 2000 m visinske razlike! Naravno tu je i Evropsko skyrunning prvenstvo 2023 u Gusinju na Prokletijama, gdje sam bio jedni predstavnik Bosne i Hercegovine“.

Odakle crpiš energiju i motiv?

Sve je vezano za prirodu i mjesto gdje živim!Imam tu privilegiju da sam okružen planinama sa svake strane! Ultramaraton mi postaje način života i samim tim želim da pomjerim sopstvene granice i da se takmičim sam sa sobom! Odatle motiv i želja za više i bolje“.

Da li si spreman za narednu trku i šta očekuješ od nje?

Što se tiče Masters trke to će mi biti prva trka te dužine. Spremao sam se od marta gdje sam u okviru kvalifikacione trke na Jahorina ultra trailu u veoma jakoj konkurenciji uspio da se kvalifikujem na završni Masters od 158 km i 7500 m visinske razlike. Nadam se da ću svojih prvih 100 milja uspješno završiti, i izuzetno mi je drago što to radim na domaćem terenu. Očekivanja? Da je završim uz što bolji plasman jer vrijedi. Glavna nagrada je Škoda Fabia“!

Ns kraju Cana uz osmijeh napominje:

Ima nas dvanaest (žigosanih) na startu među kojima su dva svjetska elitna trkača! Ali ne dam se, moj je teren gdje imam blagu prednost.Barem tako mislim“.