Prethodne sezone pratili smo trku gradskih rivala za mjesto koje vodi u baraž za popunu prve lige, a prva je kroz cilj protrčala Jahorina, zasluženo. U oba meča Paljani su savladali Tango i stvorili nedostižnu prednost kojom su zakazali duel sa Derventom u doigravanju. Nije se slavno završila ta epizoda jer su se u revanšu u Pekiju desile nemile scene i prekidi, a Jahorina je postala žrtva negativnog naboja koji je pratio tokom cijelog prvenstva. Kako siješ, tako žanješ, govorili su naši stari ali i naš portal. Malo ko je slušao. U aktuelnom prvenstvu ne ide po planu ni jednim ni drugim: u ozbiljnom su zaostatku za trebinjskim klubovima na pozicijama koje garantuju baraž.

Jahorina je u prvom dijelu sezone igrala toplo-hladno, Peki nije više bio neosvojiva tvrđava pa su se bodovima nasladili Akademac i Zahumlje, pa ni nešto bolji nastupi u “proljećnom” dijelu nisu popravili krvnu sliku Vuksanovićeve ekipe. Paljani su na četvrtoj poziciji sa učinkom 8-1-5 i 25 osvojenih bodova. Realnost je da ne mogu stići vodeće klubove, ali pobjedom nad velikim rivalom mogu napraviti bodovnu prednost za bolji plasman. Košarac se po običaju golgeterski raspucao, tu su Ćorović, Lukić, Trbo kao aduti za osvajanje tri boda.

Tango je imao visoke ambicije ali je i pad sa te visine bio veoma bolan: pet vezanih poraza izbacilo ih je iz bilo kakve ozbiljne priče. Sistem koji forsira Čampara proradio je isuviše kasno i može poslužiti kao temelj za neka buduća vremena. Utjeha za Tango je pobjeda nad Jahorinom u jesenjem dijelu prvenstva i plasman u polufinale Kupa Republike Srpske sa potpunim demoliranjem premijerligaša Borca. Tango je peti sa skorom 8-0-7 i 24 boda, imaju Kneževića kao asa u rukavu jer je igrao za paljanski tim i dobro ih poznaje, Pušara se iskristalisao kao kapiten i lider tima, Ligata i dalje gori od želje da bude prvi strijelac kluba.

Iako u konačnici trijumf u derbiju neće značiti Bog zna šta, vjerujemo da će pobjednik biti i te kako zadovoljan. Animozitet između dva kluba stvoren je na Svetosavskom turniru prošle godine, srećom iz paljanske opštinske uprave shvatili su da loša organizacija ovog takmičenja stvara lošu sliku pa su ukinuli nadmetanje seniorskih selekcija. Znamo i to da će najteže biti arbitrima koji budu delegirani za ovaj meč, bilo je tu uloženih žalbi, angažovanja sudija iz Doboja, i svih onih stvari koje baš i nemaju veze sa sportom. Kako god, neka pobijedi futsal ako je to ikako moguće.