Često na našem portalu lete otrovne strelice upućene ka djeliocima (ne)pravde. Nekada možda previše subjektivno, navijački, nekada potpuno opravdano i iz revolta. Ne vidimo razlog zašto ne bi smjeli pisati o njima, ljudi su od krvi i mesa, nisu rijetke, zaštićene vrste životinja koje nisu imune na tekstove i od kojih bi mogle izumrijeti.

Ako bi uzeli samo prethodnu sezonu, u svim „loptaškim” sportovima, mogli bi napisati čitav esej o ljudima o crnom i njihovim namjernim i nenamjernim greškama koje su direktno uticale na rezultat i koje su nas, bukvalno, dovodile do ludila.

Tako je još u prvom kolu Prve rukometne lige Republike Srpske, sudija Hercegovac iz Brčkog, prosto unakazio Slaviju na domaćem terenu. Poslije meča nam je rekao kako je imao loš dan!? Dnevnicu je uredno naplatio.

Odbojkaški sudija iz Čajniča ili Rudog, oprostite što ne znamo tačno mjesto rođenja navedenog, nije vidio da je lopta pala čitav metar u polje. Pravdao se da, citiramo, ne mora baš sve vidjeti.

Košarkaši Slavije su na svojoj koži osjetili sav žar sudija da banjalučkom Borcu donesu pobjedu.

Fudbal… tu imamo raznovsrtan asortiman dnevničara koji su unakazili, prvenstveno Glasinac, kasnije i Romaniju. Panićev sadizam prema Vučici u Bileći trebao bi se izučavati na fakultetima.

I na kraju dolazimo do futsala, ali pravimo malu stanku da popijemo Apaurin pa nastavljamo pisati. Najočajnija situacija je u drugoligaškom rangu (turnire nećemo ni spominjati). Osjećaj je da im je iz poniženja suditi tu ligu pa za vrijeme utakmice kucaju poruke, ne zaustavljaju vrijeme da brže odu kući (nemaju sve dvorane semafor), sviraju ili ne sviraju prekršaje u zavisnosti sa kojom su ekipom u boljim odnosima, ne daju kartone jer eto, neko će igrati baraž…

Sport nam je generalno u slobodnom padu, s tim da imamo i ove tegove na padobranu koji svojim odlukama svaki dan nekom ogade fudbal, rukomet, košarku…

Recept je jednostavan: samo trebaju voljeti sport koji sude podjednako kao oni koji se istim bave. Sve bi bilo bolje. Ovako, često zamišljamo kako im njihovu pištaljku guramo na nezgodna mjesta.