hdrpl

Pred početak sezone 2023/2024 u Drugoj futsal ligi Republike Srpske, grupa Jug, licitiralo se sa imenima klubova koji će se naći vrhu tabele. Spominjale su se ambicije, organizacija, igrački kadar… i zaboravilo se na čar sporta da uvijek ima prikrivenih favorita koji će mnogima pomrsiti konce i iza leđa ostaviti „velika” imena.

A to prijatno iznenađenje svakako je bio KMF Kalinovik. Vrela gorštačka krv i tvrdoglavost, uz godinama iskustva „pripitomljavanja” lopte, kao iz katapulta su izbacili ove momke u let ka slavi i ponosu. Vječiti gost bez svoje dvorane euforiju je dizao do tačke ključanja među navijačima, a sve pratio dobrim rezultatima. Na ciljnoj linji ostvaren je skor 13-2-5 uz gol razliku 89:69. Treća pozicija sa 41 osvojenim bodom je više nego dobra, ali samo ako se „progutaju” neke izgubljene utakmice u proljećnom dijelu sezone koje su spriječile Kalinovik da, zasluženo, nađe svoje mjesto u baražu.

Često su se radovali

Sala osnovne škole u Vojkovićima postala je dom jedinog aktivnog kluba iz opštine Kalinovik. Upravo je teren pod prigušenom, romantičnom, rasvjetom svjedočio o rezultatskoj avanturi „družine” koju zbog boje dresova prozvasmo Viola iz Zagorja. Zabilježili su sedam trijumfa, jedan remi i samo dva poraza (naše skromno mišljenje da je onaj protiv Jahorine bio koban u borbi za baraž) i osvojena su 22 boda uz gol razliku 46:25.

Kada na gostujućim terenima osvojiš 19 bodova, nema tu priče o slučajnosti! Kalinovik je na strani ostvario učinak od šest pobjeda, jednog remija i tri poraza. Kao i kod kuće bili su efikasni i postigli 43 gola, doduše i primili 44.

Najbolji golman nije sporan, to je Macan Goran

Kruna najboljeg golmana lige bez sumnje bi trebala otići u ruke Gorana Macana. Oktopod među stativama Kalinovika svojim odbranama zaslužan je za veliki dio osvojenih bodova, a često su se zbog nemogućih intervencija protivnički igrači, bukvalno, hvatali za glavu. Na sve to, strijelac je jednog pogotka.

Pojačanje koje dođe u klub mora se istaći više nego starosjedioci, a to je učinio Lončarević. Upotrebljavao je svoju šestu brzinu da pobjegne čuvarima, bio „dosadan” u duelima i sezonu završio kao najbolji strijelac tima sa 18 pogodaka.

Lončarević i Kovačević

Izmišljao je Ćeranić rješenja i još uvijek nosi etiketu znalca na svom imenu, pa zbog toga i ne čudi 17 golova na njegovom kontu. U stopu ga je potezima pratio Trifković, čak i sa gipsom na ruci, i prvenstvo završio sa 12 pogodaka. Droca je kao sidraš 9 puta radosno podizao ruke, veteran Tepavčević je postigao gol manje.

Pavle Sladoje je zbog povrede propustio velii dio sezone, a do tada je sedan puta tresao mrežu. Po pet pogodaka postigli su Živković i na slikama uspavani Kovačević, Galinac je tri puta bio strijelac, a dva puta Miroslav Sladoje. Protivnici su pokloni dva autogola.

Avram i Lalović su sa klupe mogli samo uživati u predstavama igrača. Utisak je da je za uspješnu sezonu zaslužan miks inata i znanja, a ostaće žal što se Kalinovik zbog svega prikazanog nije plasirao u doigravanje. Bilo im je mjesto tamo.