Vikend je bio u znaku biciklizma u Bosni i Hercegovini, i to vrhunskog XC (kros kantri) sporta. Sa takmičenja iz Prijedora i Bihaća pozitivne utiske, ali I medalje donose nam biciklisti kluba “Foris” iz Istočnog Sarajeva.

U subotu je održana XCO trka na Kozari u Prijedoru pod nazivom Grand Prix Kozara Grand Prix 2022, dok je u nedelju održana XCO trka u Bihaću pod nazivom Grand Prix Bihać 2022. Rezultati obje trke su se upisivali u UCI Class 1 tabelu, tako da je na trkama bilo veliki broj vrhunskih stranih takmičara. Trka se isto tako bodovala i za Premijer ligu Bosne I Hercegovine.

Na obje trke su učestvovali biciklisti kluba “Foris” i to u Elite/U23 kategoriji Luka Žepinić, kategoriji Juniora Stefan Taušan i Amateri C Miljan Žuža.

Luka je u obje trke zauzeo četvrto mjesto, dok je Miljan na Kozari uzeo srebro, a u Bihaću zlato.

Miljan Žuža

„Obje trke su bile veoma teške, konkurencija izuzetna i takmičari iz Bosne i Hercegovine još uvijek se ne mogu nositi sa stranim takmičarima kao što je HARING Martin i drugi. Ja sam se borio za bodove u Premijer ligi Bosne I Hercegovine. Četvrti sam na obje trke. Naravno može to i mora bolje” rekao je Luka Žepinić.

Luka Žepinić

„Ovo je bila vrhunska trka, sa nekim od najboljih svjetskih profesionalaca. Na stazi je vozilo preko stotinu biciklista iz 20 zemalja, ne samo iz Evrope nego i sa Novog Zelanda” , kaže Goran Garača, predsjednik BK “Kozara” za trku održanu na Kozari.
Obje trke se nalaze u Kalendaru Svjetske biciklističke federacije u rangu C1, tako da će se ostvareni rezultati bodovati i za nastup na narednim Olimpijskim igrama.

U nedelju 21. avgusta Foris Istočno Sarajevo organizuje internacionalni rekreativni mtb maraton, pod nazivom Drugi MTB maraton Foris

https://facebook.com/events/s/drugi-mtb-maraton-foris-2022/2834801196826117/

Ovogodišnji maraton se vozi u sklopu manifestacije “Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu 2022“, koje provodi Opština Istočno Novo Sarajevo.