Dobri moj, i pomalo pošteni, Stefane Staniću, danas ti nisam brisao komentare na objavama jer si, na iznenađenje, bio kulturan i nisi nikoga vrijeđao. Takav nastup sportskog radnika je poželjan, a ne kao onomad u novoj dvorani kada se moglo štošta lošeg izroditi. Nadam se da ćeš nastaviti praksu civilizovane diskusije i u budućnosti. Kao urednik (da ne koristim izraz „osnivač” koje koristite za sebe u kontekstu OKK Slavija 1996) dužan sam na ovaj način odgovoriti na tvoje iznesene tvrdnje u komentarima (neke si i obrisao), ali predočiti i svim čitaocima portala SportEast istinu, onu sa ove strane.

Istorijski uspjeh kolektivnog sporta u Istočnom Sarajevu koje kao mantru ponavljaš, zaista mi je nejasna. Vjerujem i većini ljubitelja sporta u našem gradu. Jer, biti viceprvak Republike Srpske u onoj antologijskoj finalnoj seriji play off-a protiv Budućnosti sa Acom Damjanovićem i našom djecom jeste za ponos, ali daleko od toga da se pišu epske pjesme o tome. Ako aludiraš na dvije sezone Slavije u Prvenstvu Bosne i Hercegovine, još sam više zbunjen jer je klub u to takmičenje ušao administrativnim putem a ne borbom na terenu. Dakle, nedostojno stavljati u isti kontekst sa istorijom. Onako usput, ako ćemo već o najvećem uspjehu kolektivnih sportova našeg grada, ne samo u posljednjih 15 godina koje navodiš, već uopšte, onda je to nesumnjivo osvajanje Premijer lige Bosne i Hercegovine od strane KMF Tango 2013. godine i njegov nastup u završnici Evropske lige šampiona. Tu je naravno i pehar Kupa Bosne i Hercegovine koji je podigao FK Slavija.

Poštuj Stefane, uspjehe drugih klubova

Osporavaš moje emocije prema Slaviji iako i sam znaš da sam svjedok puta Slavije u Premijer ligu kada je tvoj brat igrao za nju. Ponosan sam na gostovanje u majstorici u Zvorniku gdje smo, i igrači na terenu i mi navijači proživjeli sve i svja, ali na kraju slavili plasman u najelitnije takmičenje. Opet, ne znam pričamo li o istom klubu jer pominješ 10 godina od osnivanja kluba (OKK Slavija 1996). Koliko je meni poznato, vi baštinite i nasljeđujete istorijat one stare, prave, KK Slavije. Volio bih da mi to bolje pojasniš, možda stvarno i budeš u pravu da ne navijam za tvoj (u bukvalnom smislu) klub.

Kažeš kako ignorišem podjelu lopti i torbi mališanima koje tvoj klub organizuje (neki portali čak eksplicitno navode „Stefan Stanić podijelio lopte”). Pa, nije dužnost portala učestvovati u promotivnim akcijama bilo kog kluba kojim se želi privući nove članovi. Može se i to ispratiti ali prije toga je valjda normalno da se obavijesti o tome. Kada smo kod opreme koju je OKK Slavija obezbjedila mlađim selekcijama, to je za pohvalu ali ne i ekskluzivna informacija. Veliki broj klubova to isto čini. Možda ne ističe kao vi. Takođe, veoma je važna činjenica napomenuti da mnogi nemaju budžet kao klub u kom ti radiš.

Ne volim Slaviju u Rogatici

Kada smo već kod budžeta. Zahvaljuješ se gradu i opštini koji vas finansiraju. U toliko mi je šokantnije da me nazivaš protivnikom Slavije jer upravo se mojoj malenkosti od plate odbijaju porezi za isti. Nadam se da si i ti prijavljen i da kao i ja učestvuješ u pomaganju klubu.

Pravi navijači će biti na tribinama, u dobru i zlu, kada klub stvori atmosferu da su dobrodošli. Sokolovi bojkotuju vaše utakmice iz tebi dobro poznatih razloga, mnogi pravi ljubitelji košarke su se takođe distancirali od kluba zbog ponašanja pojedinih iz prave. Na vama je da pokušate biti prizemniji i gostoljubljiviji, možda opet napunimo prelijepu dvoranu nekada i bodrimo, kako voliš da kažeš, našu djecu. Ako uopšte budu igrala.

Ne volim Slaviju sa kapitenom

Na kraju, pohvalio bih odličnu saradnju sa predsjednikom OKK Slavija 1996, Ljubišom Ćosićem, koji svaki put odgovori na naše upite (često negira neke stvari iz rubrike „Tako je rek’o Ljubiša) i koji se trudi da obezbjedi sredstva kako bi se klub takmičio. Pa i dijelio opremu.

Nadam se da se u budućnosti nećemo ponovo naći u ovakvom literarnom klinču i da ćete poštovati nazavisnost uređivačke politike portala SportEast i pravo da se iznesu stavovi koji možda ne odgovaraju tebi i tvojim saradnicima. Možda i griješmo, demantujte nas djelima. Nisam te persirao jer se dugo poznajemo, čak smo i u nekom daljem krvnom srodstvu valjda, pa praštaj. Mnogo sreće i uspjeha ti želim u životu i u radu.

Dalibor Trapara, urednik portala SportEast i simpatizer Slavije. One stare, a nekada i ove nove.