U Istočnom Sarajevu danas su otvoreni Četvrti međunarodni mačevalački susreti na kojem će nastupiti 70 takmičara iz BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske.

Ovaj međunarodni turnir, koji organizuje Mačevalački klub “Romanija”, svečano je otvorio zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović, koji je poželio učesnicima dobre rezultate i da se ugodno osjećaju u Istočnom Sarajevu:

“Opština Istočno Novo Sarajevo je od ranije poznata kao sportska sredina koja mnogo ulaže u popularne, ali i u ove manje popularnemsportove. Mačevanje kao sport nije odavno na ovim prostorima, ali se divimo ljudima koji su sve ovo pokrenuli”.

Foto: M. Bjelica

Kostović je napomenuo da su od tri mačevalačka sporta u Republici Srpskoj dva sa područja Istočnog Sarajeva.

On je naglasio da je opština Istočno Novo Sarajevo uvijek spremna da pruži podršku organizaciji ovakvih sportskih događaja, kao i razvoju sporta uopšte na teritoriji ove lokalne zajednice.

Predsjednik Mačevalačkog kluba “Romanija” i organizator turnira Marijana Petronić izrazila je zadovoljstvo što se po četvrti put Mačevalački susreti organizuju u Istočnom Sarajevu:

“Ove godine imamo 70 takmičara. Takmičenje će se odvijati u nekoliko starosnih kategorija, od najmlađe djece do 12 i 13 godina u kategoriji pionira, juniorska grupa i kombinovana grupa seniori i veterani”.

Turnir će biti u dvije kategorije – sportska sablja i mač, koji je popularniji.

Petronićeva je izrazila zahvalnost mačevalačkim klubovima susjednih zemalja koji su pomogli u organizaciji turnira i učešćem njihovih takmičara:

“Ove godine imamo takmičare iz Slovenije, što prije nije bio slučaj. Imamo takmičare iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije. Jedino nam iz Sjeverne Makedonije nisu mogli doći takmičari zbog obaveza”.

Ona je podsjetila da su zbog pandemije virusa korona Treći mačevalački susreti u Istočnom Sarajevu održani samo kao takmičenje na nivou BiH.

Ana Sel iz Mačevalačkog kluba “Vojvodina” iz Novog Sada podsjetila je da je bila učesnik turnira u Istočnom Sarajevu i 2019. godine:

“Ovo nam je drugo učešće na turniru u Istočnom Sarajevu. Iz MK Vojvodina na današnjem turniru će učestvovati devet takmičara od kojih petoro djece i četvoro seniora”.

Član Mačevalačkog kluba “Crvena zvezda” Beograd Ivica Subić rekao je da je došao iz Srbije na susrete u Istočnom Sarajevu kako bi da pomogao razvoju ovog sporta koji nije pretjerano popularan.

Domaćin Mačevalačkih susreta u Istočnom Sarajevu je Mačevalački klub “Romanija” koji je formiran 2016. godine. Prvi Mačevačački susreti u Istočnom Sarajevu održani su 2017. godine.

Izvor: SRNA

FOTO: M. Bjelica