Postoje utakmice koje se jednostavno moraju izdvojiti iz zbirnog izvještaja i zbog svog sadržaja posebno opisati. A ova današnja na „Dragan Mance Kup-u” između Tempa i slovenačke ekipe IB u kategoriji 2012. godišta je u pravom smislu riječi objasnila šta je to zapravo fudbal, strast, emocija, pravda i nepisani zakoni ovog sporta.

Tempovci su juče osvojili 4 boda i danas su ih čekale dvije utakmice za prolaz grupne faze takmičenja. U prvom duelu visok ali zaslužen poraz 0:6 od Čukaričkog u kojem je protivnik bio bolji u svim segmentima igre. A onda posljednji meč sa Slovencima gdje je i osvajanje boda bilo dovoljno za prolaz u osminu finala. Kako to inače biva, Bogovi fudbala nisu dozvolili da se to olako desi.

Borben sudar ekipa za prolaz dalje, šanse na obje strane, a onda greška igrača Tempa na sredini terena, IB iz polukontre u finišu meča stiže do pogotka. I ne bi to bio nezaslužen trijumf ekipe iz dežele da mladi Slovenci nisu pribjegli potezima koji su sve suprotno od fudbalskog ponašanja. Grubi startovi, teatralno nabijanje lopte van granica igrališta, pa čak i ruganje Tempovcima.

Fudbal zna biti surov prema onome ko ga ne doživljava onako kako treba. Sudija (veoma lošeg izdanja) već je spremio pištaljku da svira kraj. Tomić izvodi slobodan udarac sa više od 30 metara a Rudan u skoku zahvata loptu glavom i pogađa za izjednačenje, za erupciju slavlja i prolaz dalje. Proradio je inat u našim dječacima, probudio želju za pravdom i nagrsdio ih zbog toga.

Emocija

Primarni cilj prolaska u eliminacionu fazu je ostvaren, šta god dalje Tempovci da urade biće u sjenci ovog meča koji će dugo, dugo pamtiti. Kao i mi koji smo ga pratili.