Teško je riječima dočarati šta se sve dešavalo juče na Gradskom stadionu u Banja Luci. Možda i ne možete vjerovati da se uopšte mogu dogoditi takvi izlivi nepoštovanja fudbalske igre i ispoljavanje najmračnijih pobuda. Umjesto borbe za bodove svjedočili smo pokušaju pronalaženja ljudskog dostojanstva u liku i djelu Marka Maksimovića koji je dijelio (ne)pravdu na takav način da su se i ljudi iz BSK-a do duboko u noć izvinjavali zbog neprijatnosti nanijete momcima u plavim dresovima.

Čudom se čudio i Puzigaća

Otputovali smo u Banja Luku vođeni osjećajem (vidovitošću, kako jedan naš kolega reče) da Famos može pružiti dobru partiju i nismo se prevarili. Zaista je ekipa Darka Vojvodića djelovala čvrsto i organizovano u odnosu na domaćina koji je stihijski napadao, bez konkretnih akcija. I sami su poslije meča priznali kako im je ovo bila najlošija predstava do sada.

Superiornost Famosa onemogućavana je pištaljkom ili zastavicom. Prodor Hrkala kada se bez kontakta oslobodio čuvara i ustremio ka golu, okarakterisano je kao prekršaj. Famosu su dosuđivani nepostojeći faulovi, kod dva krvnička starta nad Abregom ta ista pištaljka se nije oglasila.

Famos bio bolji

Situacija kod penala je samoubistvo sudijske organizacije ukoliko grešku, prvenstveno pomoćnika Lazića najstrožije ne sankcioniše. Napadač domaćih, Perović, našao se u očiglednom ofsajdu ali zastavica je ostala dole. Kontakt golmana Rončevića i napadača je postojao, to bi možda i mogli prepustiti slobodnom sudijskom uvjerenju. Povik sudije Lazića „Tako je” kada je Perović realizovao jedanaesterac, već je stvar za duboko razmišljanje.

Duel Perovića i Rončevića

U drugom poluvremenu ista priča. Peart izlazi sam pred golmana, ponovo je Lazić u glavnoj ulozi i podiže zastavicu. Vjerovali ili ne, Famos čak ni aut nije mogao dobiti. Slobodni udarci u finišu su bili Maksimovićev gratis BSK-u za medvjeđu uslugu zbog koje će se ovaj klub, bez namjere, naći na listi omraženih.

Koka vodi sljedeći meč

Dodatna doza horora je lepeza žutih kartona igračima Famosa. Rončević, Vranešić, Hrkalo, Peart, Tešanović i Marković (koji će morati preskočiti naredni meč). I na klupi je bilo „veselo”. Žuti za rezervnog golmana Terzića, isključenje Bjeloša, trenera Vojvodića i službenog predstavnika Terzića.

Bez Mareta u narednom kolu

Pitanje zašto odzvanjalo je stadionom još dugo poslije završetka utakmice. Odzvanjaće i dalje, možda nekom drugom klubu, u drugom gradu, ukoliko se likovi poput Maksimovića i Lazića permamentno ne odstrane iz fudbala. Savez je na ispitu, baš kao i strpljenje iskrenih ljubitelja najvažnije sporedne stvari u životu. Suze igrača Famosa i dalje bole, pitanje je gdje će i kome zasuziti oči sutra. I da li sve ovo više ima smisla.

Fotografije: Miladin Mihajlović