U sedmicama održavanja Rolan Garosa održavala su se i državna prvenstva BiH u konkurenciji do 14 i 16 godina starosti. Sjajna, talentovana 14-godišnja teniserka Tara Jokić sa Pala, članica TK “Jahorina“, ostvarila je svoj najbolji rezultat na Državnom prvenstvu i samim tim postala je prva koja je u ovom sportu državni prvak koja dolazi iz opštine Pale.

Tara je Mostaru na Državnom prvenstvu U16 fantastičnom igrom u konkurenciji dvije godine starijih igračica zauzela prvo mjesto i postala džavna šampionka do 16 godina. U četvrfinalu izbacila prvog nosioca turnira rezultatom 2:1 u setovima, prvi set je izgubila ali se onda oporavila u stilu Đokovića i preokrenula rezultat, te dobija drugi set sa 6:2, a u trećem setu deklasira protivnicu i uzima završni set sa 6:1. Takođe svojom odličnom igrom dobija meč polufinala sa 2:0 (6:3, 6:2) i u finale ulazi sa velikim samopouzdanjem gdje protivnicu dobija takodje sa 2:0 (6:2, 6:3).

Jokićeva je i vicešampion u uzrastu do 14 godina i šampion u dublovima, na Državnom prvenstvu odrzanom 25. maja u Doboju. Odličan je đak 8. razreda OŠ “Pale”. Djevojčice Tarinog uzrasta koje se takmiče na Evropskom nivou prešle su vec na onlajn školovanje i treniraju od 4 do 6 sati dnevno, dok Tara trenira 2 sata jer pohađa redovnu nastavu. Nedostatkom infrastrukture i trenera Tara je primorana da putuje 60 km na trening u Vogošću 5 puta sedmično, a to joj dodatno oduzima vrijeme za učenje i obavezu jednom roditelju da stalno posveti 5 sati svog vremena za vožnje na trening.

Na roditeljima je i dodatno opterećenje jer je isključivo roditelji finasiraju, a njeni troškovi nisu mali i postaju veliko opterećenje za porodicu. Kako je ovo skup sport i veliko odricanje porodice i same Tare, nadamo se da će institucije i privrednici opštine Pale i grada Istočno Sarajevo pa i Olimpijskog centra Jahorina uvidjeti talenat ove sjajne, skromne djevojčice jer je ona prava reklama u Evropi za Pale, Istočno Sarajevo pa i za olimpijsku ljepoticu Jahorinu. Roditelji se nadaju podršci kako bismo mogli gledati u periodu pred nama na Rolan Garosu. Tara će sedmice učestvovati na evropskom turniru U14 koji se održava u Tuzli, gdje joj želimo da dobro odigra i postigne što bolji rezultat.