Kada pišemo našu redovnu rubriku „Ocjene igrača” po pravilu se konsultujemo sa iskusnim poznavaocima fudbala ili sportskim novinarima. Želimo potvrditi viđeno na terenu, jer se možda nešto propustilo. Više glava – više pameti.

Ima i usijanih glava doduše pa nerijetko se nađe „uvrijeđena mlada” spremna da nam objasni kako, na primjer, njegovih 5,5 treba biti u najmanju ruku 8,5 jer, za Boga miloga, znamo li mi ko je on!?

Krenimo od racionalne činjenice da svi mi imamo subjektivno mišljenje o fudbalu (nismo džaba nacija od sedam miliona selektora) i da su nam ukusi različiti. Na to treba dodati i učinak lokalnih „Maradona” u odnosu na njihov kvalitet i očekivanja od njih. Neko će biti zadovoljan jer se njihov ljubimac samo našao na travnjaku. Kod nas to ide malo drugačije.

Na primjer, utakmica Slavija – Romanija dala nam je relativno loš nastup Gojkovića. Svi parametri govore da je defanzivac plavo-bijelih bio inferioran u odnosu na napadače Romanije. Stefan Ignjatović pak misli da je Guja Junior odigrao za 10.

I ne, nije ovo tekst o Gojkoviću koji „ima još važnih utakmica” pred sobom. Govorimo uopšteno. Taj isti meč je na dva sportska portala različito opisan u izvještajima (mi bar nismo pod pritiskom sutra ublažavali i korigovali napisano). Mi smo se vodili stastičkim podacima, tačnim pasovima, udarcima okvir gola.

E sad, i sve da smo u nekim segmentima pogriješili, nije to razlog da se „Maradone” ljutito raspituju o broju redakcije (a istaknut je na stranici). Jednostavno, ocjena je takva koliko smo vidjeli prikazano na terenu i tačka. Šta smo trebali? Dati Dabiću, koga „guramo” dati devetku a nije blistao, ili Nedžiboviću koga smo često kritikovali smanjiti ocjenu pored nekoliko dobrih intervencija?

Portal SportEast je još uvijek mala, lokakna priča, strpljivo čekamo da pojedinci shvate da mi ne pišemo tekstove po narudžbi i da nas prihvate ovakve kakvi smo ili ne. Pa i Popović je vremenom shvatio da mu ne mislimo loše kada napišemo da mu je bolje biti trener nego se patiti na beku.

Ne moraju nas ni čitati na kraju krajeva. Ima mnogo toga na internetu gdje će naći nešto pogodno za sebe.

Sportski pozdrav!