Sarajevo i fudbal su uvijek išli ruku pod ruku. Od prve lopte donesene u grad, preko osnivanja Slavije 1908. godine, pa sve do uspjeha FK Željezničara i FK Sarajeva u šampionatu Jugoslavije. Mnogo je imena koji su dotakli nebo slave pikajući loptu, nije rijetkost da su postali ikone klubova za koje su nastupali u inostranstvu. Ono što je možda i upečatljivije, veliku popularnost u gradu su imali i čuvari mreže, koji nisu puno zaostajali za kolegama ispred sebe.

Posebna draž su bile utakmice niželigaša, a Sarajevo je baš obilovalo klubovima koji su igrali „beton ligu” ili koji rang više. Jedan od tih klubova je i FK Partizan za koji je branio Slavko Banduka.

Slavko Banduka

A da je dobro branio svjedoči i njegov angažman u mnogo poznatijem Partizanu, onom beogradskom. Slavko je na crno-bijelom dijelu Topčiderskog brda boravio u sezoni 1966/1967 kada je Partizan izgubio finale Kupa Evropskih šampiona od Real Madrida.

Ipak, nije mnogo puta imao priliku stati među stative, zabilježio je tek tri nastupa u prvenstvu i šest u prijateljskim utakmicama. Vratio se u Sarajevo gdje je branio za FK Pofalićki. Slavko je poginuo u Nedžarićima 19. juna 1992. godine.