Tradicionalni, dvadeseti po redu, Međunarodni FIBA 3×3 Lite quest turnir u uličnom basketu 2023. biće održan od 22. do 25. juna na terenu Studentskog centra Pale na Koranu u konkurencijama seniora, juniora, kadeta i pionira.

Pobjednik ovogodišnjeg turnira u seniorskoj konkurenciji osvojiće novčanu nagradu u iznosu od 4.000 KM i put na turnir iz serije Challenger u francuski grad Bordo, dok će drugoplasirana ekipa biti bogatija za 1.000 KM. Ekipa koja zauzme treće mjesto osvojiće 300 KM, a za četvrto mjesto predviđena je novčana utješna nagrada od 200 KM.

Kada je riječ o seniorskoj konkurenciji, organizatori se nadaju da će nastupiti oko 25 timova iz nekoliko evropskih država (BiH, Srbija, Crna Gora, Španija, Bugarska, Rumunija, Poljska, Češka, Italija…). U konkurencijama juniora, kadeta i pionira nastupiće po 15 ekipa, što ukupno iznosti 45 timova u omladinskim kategorijama.

Za sve ekipe iz inostranstva i udaljenih dijelova Republike Srpske i BiH obezbijeđen je smještaj u Studentskom domu Pale, za sve seniorske ekipe obezbijeđeni su dresovi sa dva lica u kojima će nastupati na turniru, a potom će im ostati u trajnom vlasništvu.

Veliko nam je zadovoljstvo da obavjestimo javnost da će posljedni dan i završnica turnira biti prenošeni na talasima Arena Sport kanala, jednog od najvećih sportskih medija u regionu.

Osim klasičnog basketa tri na tri, biće organizovani humanitarno takmičenje u šutiranju za tri poena, takmičenje u 3×3 vještinama, revijalni meč i biće priređene i nagrade za publiku.

Organizator turnira je Udruženje građana “3×3 Više od igre” Pale, generalni pokrovitelj Opština Pale, sponzori ove sportske manifestacije su Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo, a tehnički sponzor je JU Studentski centar “Pale”.