Tragom informacije o apliciranju OKK Slavija za učešće u Premijer ligi BiH, kontaktirali smo predsjednika kluba, Ljubišu Ćosića, i pitali ga za odluku.

„Upravni odbor OKK Slavija procjenio je da su igrači odličnim igrama prošle sezone zaslužili satisfakciju za uloženi trud. Nažalost, kroz play off nismo uspjeli eliminisati Budućnost ali pojavila se opcija da apliciramo za članstvo među najboljim klubovima Bosne i Hercegovine. Istočno Sarajevo je grad sporta i treba imati predstavnike u najjačim rangovima takmičenja. Sada očekujemo odluku saveza i vjerujemo da će biti pozitivan odgovor”.

Foto sa prošlog intervjua

Filmskom replikom „Imate li vi djeco para za ovo planinarenje” pitamo o finansijskom aspektu igranja Premijer lige.

„Opština Istočno Novo Sarajevo je, uz Grad Istočno Sarajevo, najveći činilac budžeta kluba – dvije trećine sredstava. Procjena je da će takmičenje u Premijer ligi biti između 200000 i 250000 maraka, u odnosu na 150000 koliko košta u Prvoj ligi. Potrudićemo se da obezbjedimo potrebna sredstva i nadam se da će se i ostale lokalne zajednice Istočnog Sarajeva, kao i sponzori, uključiti u stvaranje uslova za funkcionisanje Slavije”.

OKK Slavija

Ima li Slavija potrebne uslove za Premijer ligu?

„Klub ima dvije dvorane, staru za treninge i novu, savremeni sportski objekat, za odigravanje utakmica. Tako da su osnovni uslovi zadovoljeni. Sami ste se uvjerili kakva atmosfera vlada na mečevima Slavije, želimo da ta podrška bude dodatni motiv za uspjeh naših košarkaša”.

Politika kluba se neće mijenjati?

„Želimo da domaći igrači i dalje čine osnovu tima. Kvalitet iz omladinskih pogona je evidentan i vjeujemo da imamo odlične igrače u seniorskoj selekciji. Naravno, nećemo se libiti angažovati dva, tri pojačanja ali isključivo kvalitetne i provjerene košarkaše koji će nam podići nivo igre”.

Dakle, akcenat ostaje na mladim?

„Ponosni smo na našu školu košarke i u budućnosti ona ostaje prioritet. Postoji plan da se formira i razvojni tim, Slavija 2, koji bi se takmičio u prvoj ili drugoj ligi Republike Srpske, kako bi igrači bili „na oku” stručnom štabu i dobrim grama zaslužili mjesto u prvom timu”.