Nagle promjene vremena većini ljudi izazivaju glavobolju. Treneri prvoligaša Slavije i Famosa, Regoje i Drinjak, moraju popiti kafetin i po jer na sve to moraju, kako znaju i umiju, sastaviti tim za početak sezone. Pratili smo treninge i pripremne utakmice oba kluba, evo presjeka stanja iz našeg ugla:

Regoje i Simić

Slavija je uspjela zaustaviti „curenje” igračkog kadra (pogotovo iz prošlogodišnje prve postave, Muminović, Ajkunić, Baban…) i krenuti u adaptaciju tima od onoga što je ostalo. Dosta je kvalitetne mlađarije sa minutažom u prvoligaškom društvu, ipak 34 kola su pred nama i trebaće veći roster. Stigao je Arbinja na svoju staru poziciju koja je zjapila prazna u sezoni iza nas. Momci na probi, Kosanić iz Gubera, te dvojica Amerikanaca pristiglih iz Jahorine Prača nisu nas baš ostavili otvorenih usta i iskolačenih očiju. Da nešto znaju, znaju, ali prosjek nije dovoljan za Slaviju. Golman Sirćo takođe u zoni „onako”. Možda i najveće pojačanje Regoje je dobio u stručnom štabu povratkom Aleksandra Simića. Čisto da zapjevaju star hit „Kad bih mog’o pola bola da ti uzmem jarane”. Slavija je brend, ne može se igrati sa imenom, znaju to oni dobro i pokušaće stvoriti respektabilnu ekipu.

Drinjak

Famos je nakon 10 godine borbe u prvoj ligi. Poslije euforije i slavlja, po pravilu dolazi mamurluk. Drinjakova postpromocijska glavobolja je odlazak Eleza i Bašovića, iza kojih je ostala praznina u sredini terena. Otović je najavio paljenje kamiona i put u inostranstvo, pa se pojačanjima pokušavaju nadomjestiti pozicije. Iz Slavije je došao Perović i juče smo pisali da je potpuni pogodak. Iskustvo igranja u ovom rangu takmičenja, brzina i prodornost čine pogodak na bingu Andalužana. Radović je stigao i z Mladosti Doboj Kakanj i u prvom nastupu je otkrio nešto iz arsenala poteza. Protiv Romanije očekujemo da vidimo da li je Vujinović iz Čačka plus i da li su Brazilci prave Karioke ili su iz sezonci iz Švrakina. Prva liga je ozbiljan zalogaj za klub iz Vojkovića, njihova energija neće biti dovoljna za nadmetanje.

Rezime: Kol’ko para – tol’ko muzike. Istočno Sarajevo nije konkurentno većim i ekonomsko razvijenijim sredinama. Dva kluba u prvoj ligi biće skup izdatak a sredina tabele će se slaviti kao osvajanje Kupa sajamskih gradova. Iskreno se nadamo kako će Sokolovi i Andalužani ipak skrojiti timove da se „nosaju” sa većinom rivala.