Svaki gradski derbi budi nemir kod navijača, danima pred izlazak timova na teren priča se o taktikama, predviđaju strijelci i rezultati, peckaju protivnici. i još nešto je isto: u potpunoj ekstazi u Buenos Airesu, vjerskim razlikama motivisanom Old Firmu u Glazgovu, ili nama najbližem, beogradskom večitom: pobjeda nad gradskim rivalom je ono što se traži.

U subotu na stadionu „Branislav Brane Lubura” u Vojkovićima, sudariće se Famos i Slavija. Dva prvoligaša iz našeg grada u derbi ulaze sa različitim raspoloženjima i ciljevima, ipak oko jednog su se složili: meč će imati humanitarni karakter i prihod od ulaznica biće usmjeren za liječenje Gorana Simića Picule.

Daj gol Picula

Famos je ušao u prvoligaško grotlo nošen dobrim igrama i energijom iz nižeg ranga. Kada je euforija splasnula, surova realnost je pokazala sve mane Andalužana pa 15. pozicija i 14 osvojenih bodova vraćaju klub na osnovni cilj: borbu za opstanak.

Utisak je kako je Vladimir Drinjak gajio previše optimizma, na momente čak i pretendenciozno prognozirao visok plasman svog tima. Dobre partije na startu i na svom travnjaku su prošlost. Famos je osam kola bez pobjede, bodovi odlaze i iz Vojkovića. Neefikasnost i kvantitet nad kvalitetom u rosteru, često i ziceraško vjerovanje u neke igrače, skupo je koštalo Drinjaka i njegov klub.

Famos je kući odigrao osam mečeva, tri je dobio, jednom igrao neriješeno i četiri puta izgubio. Osvojeno je 10 bodova uz gol razliku 6:7.

Ono što je pozitivno, i dalje postoji duh zajedništva i motivisanost igrača, koji neće, uvjereni smo u to, nedostajati ni u duelu sa Slavijom. Da li je Drinjak i dalje ostao na onoj izjavi prije početka prvenstva da će Famos slaviti 3:0, vidjećemo u najavama pred utakmicu.

Vladimir Drinjak

Bojan Regoje svakako ima više razloga za zadovoljstvo ove sezone. Slavija je na poziciji broj 6. Osvojeno je 29 bodova uz gol razliku 27:15.

Sokolovi su od mlade ekipe postali moćna mašina koja uživa u jesenjim bojama. Podatak da kući nemaju poraza i ne čudi previše ali Slavija ove sezone igra odlično i na strani. Dvije pobjede, tri remija i tri poraza, uz gol razliku 10:11 donijelo je 9 osvojenih bodova.

Vezni red popunjem znalcima s loptom, probuđeni Arbinja i zavidna fizička sprema, najjači su aduti Regoje. Slaba tačka Slavije je svakako bekovska linija. Vremešni ali borbeni Popović na desnoj strani već pjevuši „Došlo vreme, izdaje me snaga” dok se lijevo improvizuje sa štoperima.

Ostaje nam nada da se Bojanu neće ponovo omaći u izjavama kako Slavija nema rezultatski imperativ.

Bojan Regoje

Gradski derbi je najteže prognozirati. Komplikovane su formule za pobjedu, adrenalin čeksto proradi više kod jedne ekipe i stvori veću želju. Mi želimo da uživamo u fudbalu i da zajedno pobijedimo u utakmici za Piculu.

Subota, 13:00