Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar razgovarali su danas o saradnji na promociju sportskih aktivnosti i zdravog načina života, ekološkim projektima i mogućoj saradnji univerziteta u Istočnom Sarajevu i Sloveniji, uključujući i razmjenu studenata.

Ćosić je ambasadora Slovenije upoznao o planiranom projektu izgradnje dvije gondole koje bi vodile od Pala i Istočnog Novog Sarajeva do Jahorine, te o namjeri instaliranja spalionice smeća u Istočnom Sarajevu, koje Gradska uprava planira da realizuje u saradnji sa partnerima iz ruskog grada Kemerovo, saopšteno je iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva upoznao je gosta i o nedavnoj posjeti gradske delegacije Kini, te potpisivanju Pisma namjere o uspostavljanju prijateljskih veza između gradova Istočno Sarajevo i Cangdžou.

Budući da se naredne godine navršava 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, Ćosić je istakao da Istočno Sarajevo, iako mlad grad koji je ove godine obilježio 30 godina postojanja, baštini tradiciju Olimpijskih igara održanih u dijelovima prijeratnog Sarajeva, odnosno današnjeg Istočnog Sarajeva.

Sedar je upoznao Ćosića o djelovanju Slovenačkog centra za međunarodnu saradnju, sa kojom bi Istočno Sarajevo bilo u mogućnosti da realizuje određene projekte.

Na današnjem sastanku ambasador Slovenije je iskoristio priliku da pozove gradonačelnika Istočnog Sarajeva na Diplomatsku trku, koja će biti održana 12. februara naredne godine na Jahorini, gdje se očekuje prisustvo nekih od legendi jugoslovenskog, odnosno slovenačkog skijanja Bojana Križaja i Jure Franka, po kojem će ime dobiti jedna staza na Bjelašnici, gdje je osvojio prvu medalju.

Sedar je u razgovoru najavio da će Slovenija, povodom obilježavanja 20 godina od ulaska u EU 2004. godine, u Sarajevu organizovati biciklističku trku u maju naredne godine, dok je Ćosić izrazio nadu da će do tada biti obilježen i početak radova na izgradnji biciklističke staze od Bistrika do Pala, što je zajednički projekat Delegacije EU u BiH, gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo, te opština Istočni Stari Grad, Pale i Stari Grad Sarajevo.

Izvor: SRNA