Kako je prvenstvo odmicalo tako su odbojkašice Slavije pružale sve bolje partije. Potezi nove uprave, povratak iskusnih igračica, rast samopuzdanja, sve je to obradovalo konstantu: vjernu publiku koja je u ogromnom broju pratila mečeve Sokolica.
Posjetili smo trening naših djevojaka i od dvojca u stručnom štabu, Kristina Vuca – Jovica Tošić, saznali o njihovim impresijama i ambicijama za narednu sezonu.

Kako ocjenjujete proteklu sezonu?

Kristina: „Solidna trojka. Prvi dio sezone je posljedica prethodnog prvenstva, drugi posljedica reorganizacije u klubu, povećane motivacije i angažovanosti, tako da je moralo doći do poboljšanja igara. Daleko je to od onog što želimo ali na pravom smo putu”.

Jovica: „Logistika u klubu je bitna stavka. Nova uprava je pokrenula neke stvari, dolaze na treninge, djevojke osjećaju pažnju pa je i reakcija na terenu pozitivnija. Nešto što u prethodnom periodu nismo imali”.

Pomenuli ste pažnju prema djevojkama.
Prijatno smo iznenađeni kada je organizovano druženje i uručivanje poklona igračicama 8. marta.

Kristina: „OK Slavija ne funkcioniše na principu profesionalizma ili poluprofesionalizma, novca nismo ni dobijali (smijeh) ali igračicima se mora nekako pokazati da vrijede. Osjećaj kod djevojaka pripadnosti klubu, kolektivu, nije postojao, tek sada shvataju da i van terena one predstavljaju OK Slaviju, da su ekipa”.

Jovica: „Prije desetak godina smo dobijali poklone. Bile su to dopune za telefon, ako se ne varam od pet maraka”.

Sada već imamo priliku gledati ih u trenerkama kluba na utakmicama košarkaša i rukometaša.

Odbojkašice na košarkaškom meču

Kristina: „Do ove sezone teško je bilo curama objasniti da predstavljaju klub i sportsko društvo, da su grupa, tim. Polako mijenjamo navike”.

Jovica: „Slavija je jedna porodica i sasvim je normalno da jedni drugima pružamo podršku”.

Veliki doprinos tom jedinstvu dale su iskusnije igračice povratkom u klub?

Kristina: „Pa taj koncept da mlađe imaju koga da gledaju i da se ugledaju, daje rezultat. Kada vide kako se Milana, Gala, Branka ili Tatjana žrtvuju za klub, usklađuju svoje obaveze da bi došle na trening, mlade igračice će imati motiv da se ponašaju i igraju poput njih. Pa čak i da ih nadmaše”.

Jovica: „Posljednjih godina smo ostajali bez sedam, osam djevojaka koje bi trebale biti nosioci igre. Odlazak na fakultete ili, nažalost trend da se napušta sport uopšte u toj dobi. Bili smo prinuđeni krenuti sa pionirkama grlom u jagode što se odrazilo i na kvalitet igara. Povratkom starijih igračica i njihovim prusustvom na terenu (čak i kada odigraju prosječno) unijelo je sigurnost mlađim igračicama”.

Jovica Tošić

Sokolice su imale veliku podršku navijača.

Kristina: „Dešavalo se da na gostujućim utakmicama bude, bukvalno, deset gledalaca. U našoj dvorani užvamo igrati i prija nam podrška”.

Jovica: „Često mi delegati kažu da ni na mečevima Premijer lige ne bude publike kao kod nas. U tom segmentu smo u vrhu odbojke na ovim prostorima”.

Prostor… prostorije kluba. Konačno.

Kancelarija OK Slavija

Kristina: Sasvim normalna stvar da klub ima sopstvene kancelarije za nas je tek sada nešto veliko. Imaćemo mjesto za sastanke, analize i dogovore”.

Jovica: „Prilično će nam olakšati poslove „van terena”.Sokolice su drugom dijelu prvenstva pokazale da mogu savladati i, na papiru, jače ekipe.

Da li su porasle ambicije kluba za narednu sezonu?

Kristina Vuca

Kristina: „Sport i ambiciju ne razdvajam. Uvijek želim i borim sa za više. Odmah i sad, dok je Jovica glavni kočničar (smijeh). Imamo kvalitetan tim, uvjerena sam da će Slavija biti u gornjem dijelu tabele. Naravno, razgovaraćemo sa igračicama i upravom i zajedno postaviti ciljeve”.

Jovica: „Pod uslovom da zadržimo igrački kadar, ako ostanu iskusnije igračice i da mlađe još porade na sebi, imaćemo veoma dobru ekipu koja zaslužuje plasman među najbolje timove.