Piše: Marko Lazarević

U meču zaostalog kola Druge lige Republike Srpske – Grupa Istok snage će u subotu u 13:15 časova u staroj dvorani u Istočnom Novom Sarajevu odmjeriti OKK „Slavija 2“ i KK „Jahorina“ Pale.

Utakmica kojaće donijeti prvaka drugoligaškog Istoka i ovim mečom biće spuštena zavjesa (barem za Jahorinu) na ovaj dio takmičenja. Pobjednika u predstojećem periodu očekuje baraž za popunu Prve lige Republike Srpske, ali o tome ćemo drugom prilikom. Sada ćemo se bazirati na gradski derbi koji, makar bio i krnji, uvijek privlači pažnju i svakako bi trebalo da bude poslastica za ljubitelje kraljice igara.

Kada je riječ o ovom duelu, samo dvije stvari su sigurne i definitivne:

  1. Bez obzira na to ko bude slavio Savo Macan će da odigra solidno,
  2. Bez obzira na to ko bude slavio pobjeda ide u kuću porodice Rebić.
    Od Pirineja do Stambolčića
Savo Macan

Nije izlizana fraza ukoliko kažemo da će oba tima biti pobjednici ovog susreta, jer će i jedni i drugi izvojevati ono što je im je potrebno u ovom trenutku, ali i budućnosti. „Jahorina“ je apsolutni favorit u meču i vjerovatno neće biti dileme oko rezultata, a činjenica je da će oba tima u ovom duelu ići na (neku svoju) pobjedu.

Paljani će ići na to da pobjedom završe nastup u prvom dijelu takmičenja u Drugoj ligi i tako krunišu sjajnu sezonu, dok će Istočne Nove Sarajlije potencijalno dobiti pojačanja za prvi tim.

Sjajna odluka je bila da omladinci „Slavije“ odigraju drugoligaško takmičenje i tako se očeliče i stasaju za prvi tim premijerligaša iz našeg grada. Svojevremeno je Aito Garsija Reneses tvrdio kako je volio da ubacio petnaestogodišnjaka u vatru i svjesno da izgubi meč, ali da, kako kaže, dobije novog košarkaša. Treba li napominjati da su produkti te Aitove filozofije Pau Gasol, Rudi Fernandez, Huan Karlos Navaro, Riki Rubio, Kristaps Porzingis…. Jasno je da „Slavija“ neće unaprijed položiti oružje prekaljenoj paljanskoj ekipi, jer će mladi momci biti motivisani da što skuplje prodaju kožu i što više namuče goste. „Slavija“ je pobjednik u segmentu zaloga za budućnost, već napravila okosnicu ekipe koja bi u narednim godinama trebalo da pređe u seniorski sastav.

Slavija 2

„Jahorina“ ima fantastičnu šansu da sezonu iz snova završi u velikom stilu i tako započne novu košarkašku bajku u Istočnom Sarajevu. Ulazak u viši rang takmičenja vratilo bi prvoligašku košarku u Pale nakon dugo vremena, a to je ono što svi sa nestrpljenjem čekaju. U jednom momentu prijestonica je imala čak dva sjajna prvoligaša, tadašnje „Feniks“ i „Filozofski“ i sjećaju se Paljani derbija za infarkt na Stambolčiću. Dugo su se Paljani tražili, dugo su lutali, mijenjali imena klubova po uzoru na italijanske velikane (pa su slično i završavali), ali konačno se sve poklopilo da se prvoligaški karavan vrati tamo gdje i zaslužuje. Vjerujemo da ni trener Jokić neće propustiti priliku da kali mlade nade paljanske košarke i da priliku mlađima.

Nezahvalne prognoze

Teško je predvidjeti strijelce i one koji bi mogli da odskoče, ali vjerujemo da će trener Jokić malo i odmarati svoje prve vedete. Miroslav Kovač se neće mnogo umarati, trebaće za doigravanja, a i valja mu biti koncentrisan uveče na kvizu. Postoji opasnost da Mladen Pavlović privatizuje loptu i uputi niz dalekometnih šuteva, mada to već odavno i nije iznenađenje. Saša Baričanin ne bi trebalo da dobije tehničku na ovom meču, ali nikada se ne zna, možda bude mamur… ovaj umoran od igranja GTA San Andreasa do duboko u noć, pa mu to stvori određenu nervozu. Petar Šurbat će na iskustvo ubaciti koji poen, tek da se upiše, dok još nismo dobili potvrdu iz kluba da li će Igor Gordić moći da nastupi ili će pripremati ski trku na Ravnoj planini. Sokočane ne bih da komentarišem, jednostavno nije fer da se miješaju u paljansko-lukavički derbi. Savo Macan…. pročitajte ponovo gore!

Braćo mila!

Odličan šou mogli bi nam prirediti braća Rebić, ako budu raspoloženi da se takmiče jedan protiv drugoga i ako se to bude uklapalo u zamisli trenera. Stariji Radomir nastupa za „Jahorinu“ i bije ga glas da je inteligentan igrač, sposoban da se snađe u bilo kojoj situaciji. Mlađi Danijel je bio član „Slavije“ i prošle sezone kada su se plavi borili za ulazak u Premijer ligu BiH, a reklo bi se da može da radi šta poželi na terenu… samo kada mu se igra. Slične su pozicije i konstitucije, približnih tehničkih i fizičkih sposobnosti, pa bi bilo zaista interesantno gledati duel braće. Valja samo kasnije roditeljima i sestri na oči.