Svako ko je prethodne sezone pratio mečeve odbojkašica Slavije, nije mogao a da ne primjeti djevojku koja „nema mira” na parketu. Energija koju je Azra Alajbegović donijela, brzo je „zarazila” i ostatak ekipe. Nažalost, Azra će naredne sezone nastupati u banjalučkom Borcu koji se takmiči u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Azra Alajbegović

O svojim počecima Azra govori:

„Prve odbojkaške korake sam napravila sa osam godina i vodim se tim koracima i danas. Početak moje karijere su obilježili nastupi za više klubova u Sarajevu. Sredinom 2021. godine, odlučila sam se za OK Slaviju. Tražila sam novi klub, sredinu i trenere a to sam dobila u Slaviji. Po preporuci sam kontaktirala trenera Jovicu Tosića, te ubrzo postala član kluba i zaigrala na poziciji libera”.

U najavi smo spomenuli tvoju energiju.

„Po prirodi sam vrlo vesela, hiperaktivna, puna energije što se moglo vidjeti i na utakmicama. To je nešto po čemu sam prepoznatljiva, tačnije rečeno moj zaštitni znak. Svu svoju energiju sam uspjela prenijeti i na teren, te podigla igru na veći nivo, međutim to ne bi uspjelo bez podrške mojih saigračica. Vremenom su se navikle na tu neku „moju energiju i način igre” i relativno brzo smo igrale kao jedna”.

OK Slavija

Slavija je, od skromnog starta došla do sjajnih igara u finišu prvenstva. Kako ti ocjenjuješ kompletnu sezonu?

„Što se tice sezone, glavni problem je bio taj što smo rijetko kad bile u punom sastavu. Razlozi opravdani. Mišljenja sam da smo mogle ostvariti mnogo bolji rezultat. Ali što se tice utakmica, borbenosti i želje za pobjedom slobodno mogu reći da iste do sada nisam iskusila. Navijači, pune tribine, podrška roditelja i prijatelja, atmosfera…. Čista 10-ka”!

Dakle, Slavija ostaje u srcu?

„Odgovor na ovo pitanje, započela bih sa frazom „Nigdje k’o u Slaviji”. Klub koji je sačinjen od ljubavi, podrške, prijateljstva i odanosti. Skraćeno, moja druga porodica. Mnogo sam zahvalna velikim profesionalcima, trenerici Kristini Vuci i treneru Jovici Tosiću koji su me naučili mnogim stvarima i koji su me unaprijedili kao igrača. A moje Sokolice, prvo drugarice pa onda saigračice, su moj vjetar u leđa. Puno druženja, utakmica, putovanja i izlazaka smo ostvarile zajedno kroz sezonu, i kroz osmijeh ali i kroz suze”.

Priliku da igraš u Premijer ligi ipak nisi mogla odbiti?

„Po završetku sezone, na moju veliku radost i zadovoljstvo, dobila sam poziv od „OK Borac”. Prihvatila sam ponudu, te ću uskoro braniti boje kluba iz Banja Luke. Obećavam maksimalnu posvećenost i rad na trenizima i utakmicama, te da ću prenijeti gore pomenutu energiju. Nadam se odličnoj atmosferi i igri u Premijer ligi”.

Ciljevi za budućnost?

„Još od malih nogu sanjam da igram odbojku po raznim klubovima. Moj prvobitni plan jeste igrati u Premijer ligi, a kasnije… ko zna gdje me „odbojkaske odbrane” odvedu. Vrlo sam ambiciozna, te sam mišljenja da svoj san svojom igrom mogu i ostvariti. Šta da kažem osim “Put me zove moram poći”.

Azri želimo mnogo uspjeha u nastavku karjere i da nam se, kao što je tradicija u klubu, opet nekada vrati u Slaviju.

(Koristili smo fotografije Anastasije Vuletić)