U našem regionu postoji oko 70.000 stećaka, a nešto više od 300 ima natpis. Na području opštine Sokolac pronađeno je otprilike 2.000 stećaka, a jedini natpis je ime pisara i klesara kod Crkvine.

Jedan takav stećak sa natpisom, nedavno je otkrio sokočanin Tomislav Tamburić, inače magistar istorije. Lokacija ovog značajnog pronalaska naziva se Grabenice i nalazi se na skretanju prema selu Pridvorica, nešto prije raskrsnice puta za Kruševce.

Istoričar Tamburić istakao je za „Info centar“ da je u literaturi poznat ovaj lokalitet i da je navedeno da u njemu ima oko 200 stećaka, 90 sanduka i 110 sljemenjaka.

– Izgleda da ih ima mnogo više, a među njima se nalazi jedna mala crkvica potkovičastog oblika. Natpis je uklesan u narodnoj varijanti staroslovenskog jezika koji još nazivamo i Bosančica – naveo je Tamburić, koji je pomenuti stećak pronašao dok je sa porodicom obilazio ovaj lokalitet.

Prema njegovim riječima, nakon pronalaska ovog značajnog otkrića, pokušao je na više strana da pronađe pomoć oko prevoda.

Foto: Tomislav Tamburić

– Doktor Goran Komar iz Herceg Novog, koji radi na obradi izvornih ćiriličnih dokumenata uspio je da prevede natpis. Na njemu piše: „Ovdje leži Vučosav. Druži mu sin Ostoja. Sapisa mu Srđ Ubović kod Pribača.(Mir – zbog slivanja voda, ova riječ je slabo čitljiva) Božiji“. Natpis je sačinjen na gornjoj strani ploče dimenzija oko dva sa jedan metar, orijentacije istok – zapad. Vjerovatno datira od kraja 14. ili početka 15. vijeka. Imena koja se pominju u njemu su svakidašnja za taj period, kao i sama forma natpisa. Može se zaključiti da je pisar Srđ Ubović sam uklesao natpis i prema obliku slova, bio je veoma vješt pisar, ali ne i klesar. Natpis u desnom uglu je dosta oštećen – naglasio je Tamburić.

On je dodao da su spomenici nekropole stećaka Grabenice vrlo brižljivo klesani sa velikim dimenzijama. Nekropola je veoma zarasla i stećci su obrasli mahovinom. Groblje u kome leži ploča sa natpisom je poznato u nauci. Pomenuto je od strane zaslužnog istraživača Šefika Bešlagića, a zatim u sklopu trećeg toma Arheološkog leksikona Bosne i Hercegovine.

Tekst preuzet sa infocentar.ba