Većina nas se bar jednom u životu okušala, rekreativno, u stonom tenisu. Moja generacija je, na primjer, pravila stolove od šper ploča, mreža je bila ona narandžasta od krompira a loptice su bile vrijednije od zlata. Ana se u potpunosti posvetila ovom sportu a rezultati i medalje govore da je odlična u tome.

Kako je uopšte uzela reket u ruke, Ana nam priča:

„Stoni tenis sam pocela trenirati sa nepunih 6 godina. Prvi susret sa stolom i reketom je bio na jednom izletu na Brusu, koji i nije bio baš najslavniji jer je sto bio na otvorenom, pa je vjetar nosio lopticu svuda osim na sto, a ja sam jedva virila iza stola zato što sam bila mala”.

Drugi pokušaj je bio uspješniji?

„Poslije toga se pojavila reklama za školu stonog tenisa u Kasindolu, pa su moji roditelji odlučili da me odvedu tamo jer mene nisu zanimali borilački sportovi a za ostale sam bila suvise niska (košarka,odbojka). U Kasindolu nas je dočekao jedan divan trener ,Slaviša Zirojević koji me je trenirao punih 5 godina. U početku nije bilo lako, trebalo je savladati koordinaciju pokreta ruke i noge i kako uopšte pravilno držati reket. S obzirom na moj napredak, trener je smatrao da trebam trenirati više i ozbiljnije, pa je preporučio da se prebacimo u STK Spin u Sarajevu. Sada imam treninge šest puta sedmično i u klubu sam dosta naoredovala i već par mjeseci nakon dolaska počela osvajati turnire i bodove na rang listi mlađih kadetkinja i kadetskog ranga”.

Ana nam detaljno nabraja uspjehe:

Prvakinja u Novom Sadu

Prvo mjesto (mlađe kadetkinje) i drugo (kadetkinje) na međunarodnom turniru u Herceg Novom 2022 god.
Prvo mjesto na II Top 8 za kadetkinje u Tuzli
Drugo mjesto (kadetkinje pojedinacno) na državnom prvenstvu u Banja Luci
Prvo mjesto (mlađe kadetkinje) na tri otvorena turnira
Prvo mjesto (mlađe kadetkinje) na međunarodnom GEWO turniru u Novom Sadu
Prvo mjesto (mlađe kadetkinje) i prvo mjesto (kadetkinje) na međunarodnom JOOLA kup 2021 Živinice

Posvećena je sportu kojim se bavi i kaže:

„Stoni tenis je jako zanimljiv sport. Zahtijeva mnogo razmišljanja i koncentracije. Takođe ,morate biti i fizički spremni da bi oba elementa mogla funkcionisati pravilno .Sviđa mi se što nema fizičkog kontakta sa protivnikom (osim rukovanja na kraju meča), ali zato tokom cijelog meča razmišljate kako da ga nadmudrite i porazite”.

Koja takmičenja su pred njom, ili bolje rečeno koje medalje možemo očekivati uskoro?

„Što se narednih turnira tiče, slijedi Međunarodni turinir u Podgorici za mlađe kadetkinje, poslije toga Evropsko prvenstvo za mlade u Bugarskoj, zatim Balkansko prvenstvo. Željela je napredovati jos više i jednog dana postati evropski prvak, odlazak na Olimpijadu… ali prije svega uspješno završiti školu”.

Naša šampionka osvojiće i znanje u školskim klupama i medalje na evropskim takmičenjima. Ne zato što mi vjerujemo u nju već što Ana vjeruje u sebe.