KK Romanija Pale, osnovan je 2018. godine i takmiči se u Drugoj košarkaškoj ligi Republike Srpske, grupa Istok. Razgovarali smo sa trenerom kluba, Srđanom Jokićem, i pitali o funkcionisanju kluba:

„Trenutno klub broji oko 20 članova prvog tima. To su mahom mlađi igrači, što i jeste strategija kluba, afirmacija mlađih. Ima tu i tri, četiri igrača koji su iskusniji, i oni su tu da pruže podršku mlađim naraštajima. Što se tiče finansija, klub se najvećim dijelom oslanja na opštinu Pale i Grad Istočno Sarajevo i tu imamo značajnu podršku”.

Spomenuli ste mlade igrače, kakvo je tu stanje?

„Romanija nema svoj podmladak ali imamo odličnu saradnju sa KK Partizan Pale, čija većina kadetske selekcije čini i našu seniorsku selekciju. Naravno, stabilizacijom kluba plan je i da se oforme i sve mlađe selekcije”.

Koji su ciljevi Romanije u predstojećem prvenstvu?

„Ambicije kluba su da se plasiramo u Prvu ligu, kao i da povratimo nekoliko mladih domaćih igrača u klub u kombinaciji sa iskusnim Kovačem i Rističevićem. Cilj kluba je da igramo sa većinom mlađih igrača, kao i da 90% igračkog kadra budu domaći momci”.

KK Romanija Pale

Da li ste pratili turnir u uličnom basketu na Koranu?
„To je jedan od najvećih događaja u našem gradu i mišljenja sam da mnogo pozitivno utiče na mlađe naraštaje ,a samim tim i na razvoj košarke”.

A kakav je, po vama, razvoj košarke u gradu?

„Što se tiče košarke u Istočnom Sarajevu,mislim da ide uzlaznom putanjom i iskreno mislim da ima još dosta prostora za napredak. OKK Slavija je ove godine dokazala da može da se igra veoma ozbiljna košarka sa domaćim sastavom i da je u sopstvenim snagama najveća energija kluba”.